NAJCZĘSTSZE
PYTANIA
Na jakiej podstawie możecie komunikować, że produkty YoPro jako jedyne zawierają magnez i witaminę B9 w kategorii wysokobiałkowych jogurtów (z wyłączeniem marek własnych)?
W dniach 11- 18 czerwca 2024 jako Danone sp. z o.o. przeprowadziiśmy badanie własne, które polegało na analizie składów wszystkich produktów, które firma badawcza Nielsen IQ klasyfikuje jako jogurty wysokobiałkowe z wyłączeniem marek własnych. Produkty, które zostały poddane analizie stanowią 66% sprzedaży wolumenowej i 70% sprzedaży wartościowej analizowanego rynku. Dane sprzedażowe pochodziły z okresu czerwiec 2023 – maj 2024. Badanie wykazało, że produkty YoPRo jako jedyne wśród marek jogurtów wysokobiałkowych zawierają magnez i witaminę B9 (z wyłączeniem marek własnych).
Dla kogo dieta bogata w białko może być korzystna?
Dieta o wysokiej zawartości białka może przynosić korzyści wielu grupom osób. Stosowana przez trenujących sporty wspomaga regenerację mięśni i ułatwia budowanie masy mięśniowej. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu. Może też być odpowiednia dla ćwiczących tylko okazjonalnie lub mających niski poziom aktywności fizycznej. Poza tym dieta bogata w białko jest wykorzystywana przez osoby odchudzające się, ponieważ sprzyja odczuwaniu sytości po posiłku. Bywa także zalecana przez lekarza, by wspomagać chorych w okresie rekonwalescencji. Więcej o zastosowaniu diety bogatej w białko dowiesz się z tego artykułu .
Czy białko zwierzęce jest lepsze niż roślinne?
Zarówno białko roślinne, jak i zwierzęce mogą stanowić istotny składnik diety i być wykorzystane przez organizm. Białko zwierzęce, w odróżnieniu od tego pochodzącego z produktów roślinnych, uznaje się jednak za pełnowartościowe, czyli zawierające komplet niezbędnych aminokwasów w optymalnych proporcjach. Ponadto charakteryzuje się ono lepszą strawnością, co oznacza, że większa jego część po zjedzeniu może zostać faktycznie użyta na potrzeby organizmu. Białko zwierzęce nie jest niezbędne do pokrycia potrzeb organizmu, ale uwzględnianie go w diecie jest korzystne dla osób, którym zależy na maksymalnym wykorzystaniu tego składnika ze spożywanego pokarmu. Jeśli nadal zastanawiasz się, czy lepiej wybierać białko roślinne czy zwierzęce jako składnik posiłków, przeczytaj ten artykuł , w którym opisujemy najważniejsze różnice między tymi dwoma rodzajami protein.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko u osoby dorosłej?
Zapotrzebowanie na białko u osoby dorosłej jest zależne od wielu czynników, w tym wieku, masy ciała, poziomu aktywności fizycznej, stanu zdrowia oraz stanu fizjologicznego (ciąży, laktacji). Przyjmuje się, że zdrowy dorosły o niskiej lub umiarkowanej aktywności fizycznej potrzebuje około 0,9 g białka na każdy kilogram masy ciała. Wśród osób trenujących zapotrzebowanie wzrasta i w zależności od rodzaju uprawianego sportu wynosi od 1,2 do 2 g białka na kg masy ciała. Szczegółowe informacje, które mogą pomóc Ci określić Twoje zapotrzebowanie na białko znajdziesz w tym tekście .
Czy warto spożywać białko przed snem?
Spożycie białka przed snem może przynosić korzyści. Po pierwsze, ten składnik sprzyja dłuższemu utrzymywaniu poczucia sytości, dlatego jego uwzględnienie w ostatnim posiłku zmniejsza odczuwania głodu bezpośrednio przed snem, gdy minie już dłuższy czas od kolacji. Ponadto uwzględnianie lekkostrawnej przekąski lub posiłku bogatego w białko na 0,5-1,5 godziny przed zaśnięciem to także jeden ze sposobów na utrzymanie wzrostu masy mięśniowej wśród osób aktywnych fizycznie. Przeczytaj więcej o roli białka w regeneracji i budowie mięśni.
Co się dzieje gdy w diecie jest za dużo białka?
Przy nadmiernym spożyciu białka jest ono wykorzystywane przez organizm jako źródło energii lub magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Ponadto, za dużo białka w diecie długoterminowo może wiązać się ze wzrostem ryzyka rozwoju osteoporozy oraz kamicy nerkowej. Jeśli ilość tego składnika w posiłkach jest zwiększana kosztem węglowodanów, czasami prowadzi to także do pojawienia się dolegliwości w postaci zaparć, bólów głowy, zmęczenia oraz trudności w koncentracji. Określenie odpowiedniej ilości białka w diecie ma znaczenie, szczególnie w przypadku osób aktywnych, które chcą bezpiecznie zwiększyć udział tego składnika w diecie, by wspomóc uzyskiwanie efektów treningów. Sprawdź, jak obliczyć swoje zapotrzebowanie na białko.
Czy warto spożywać białko na redukcji?
Uwzględnianie w diecie wystarczającej ilości białka ułatwia stosowanie diety redukcyjnej. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu. Jest to składnik ważny, by w czasie chudnięcia nie tracić masy mięśniowej, ważnej w kontekście utrzymywania wyższego zapotrzebowania energetycznego. Kiedy zapotrzebowanie na kilokalorie spada, jedząc tyle samo przestajesz chudnąć lub zaczynasz tyć – utrata mięśni jest jedną z przyczyn efektu jojo powszechnie występującego po źle zbilansowanych dietach odchudzających. Warto spożywać białko na redukcji, by zapobiegać temu zjawisku. Jeśli jako element odchudzania podejmujesz także zwiększoną aktywność fizyczną, ten artykuł pomoże Ci określić optymalną ilość białka w Twojej diecie.
Jak uzupełnić białko w diecie?
Produkty bogate w białko są ważnym elementem każdego zbilansowanego posiłku. Do istotnych źródeł tego składnika w diecie zalicza się mięso, ryby, jaja, mleko i produkty mleczne, a także nasiona roślin strączkowych i orzechy. Dobrym sposobem na uzupełnienie białka w diecie jest także wybór produktów wysokoproteinowych, takich jak jogurty YoPRO. W wygodnej do spożycia porcji w kubeczku lub butelce do picia zawierają one odpowiednio 15 i 23g białka.
Jak długo można być na diecie wysokobiałkowej?
Dobrze zbilansowana dieta wysokobiałkowa o lekko zwiększonej ilości protein, która jednocześnie zapewnia wystarczającą ilość węglowodanów i tłuszczów, u osób bez konkretnych przeciwwskazań zdrowotnych może być stosowana przez dłuższy okres czasu. Diety, takie jak dieta Dukana czy Atkinsa, oparte na silnym ograniczaniu innych niż białko makroskładników, nie są zalecane zarówno do krótko- jak i długoterminowego stosowania.
Czy produkty bogate w białko należy spożywać przed czy po ćwiczeniach?
Wśród osób aktywnych fizycznie czas spożywania protein ma znaczenie m.in. w kontekście pobudzania potreningowej syntezy białek mięśniowych i odpowiedniej regeneracji tkanek. Uzupełnianie tego składnika w organizmie jest szczególnie istotne po ćwiczeniach. Zaleca się, żeby zjeść posiłek zawierający produkty bogate w białko, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu, w czasie do 0,5-2 godzin po wysiłku fizycznym. W większości przypadków spożywanie protein bezpośrednio przed treningiem nie jest konieczne, ale może przynieść korzyści, jeśli pozwala to uniknąć długiej (powyżej 4-godzinnej) przerwy między posiłkami zawierającymi porcję białka.
Co jeść, aby uniknąć niedoboru białka w diecie?
Niedobór białka w diecie o wystarczającej podaży kilokalorii zdarza się bardzo rzadko. Warto jednak dbać o to, by spożywane posiłki zawierały odpowiednią dla nas ilość proteinUważa się, że w zbilansowanej diecie około ¼ objętości żywności powinny stanowić produkty będące dobrym źródłem białka. Zalicza się do nich mięso, ryby, jaja, nabiał, a także nasiona roślin strączkowych i orzechy. W uzupełnieniu ilości białka w diecie pomagają także produkty wysokoproteinowe, takie jak jogurty YoPRO. W większości przypadków spożywanie protein bezpośrednio przed treningiem nie jest konieczne, ale może przynieść korzyści, jeśli pozwala to uniknąć długiej (powyżej 4-godzinnej) przerwy między posiłkami zawierającymi porcję białka.