Najlepsze źródła białka
dla osób aktywnych fizycznie
Trenujesz intensywnie sport? Ilość białka, którego potrzebujesz w diecie do osiągnięcia optymalnych wyników w kontekście siły i wzrostu mięśni może być nawet dwukrotnie wyższa niż zapotrzebowanie osoby o niskiej aktywności fizycznej.
Postawienie na zdrowe źródła białka to jeden z kluczowych elementów żywienia okołotreningowego. W tym artykule przyjrzymy się bogatym w proteiny produktom polecanym osobom aktywnym.
W jakich produktach jest najwięcej białka?
Głównymi źródłami białka polecanymi osobom aktywnym fizycznie są:
- Mięso i ryby,
- Jaja,
- Produkty mleczne,
- Nasiona roślin strączkowych,
- Orzechy,
- Żywność o zwiększonej zawartości białka (w tym wysokobiałkowe jogurty np. YoPRO).
Jedną z ważnych zasad diety dla osób aktywnych jest urozmaicenie – i dotyczy to również wybieranych źródeł protein. Dlatego zaleca się wybieranie bogatych w białko produktów z różnych grup. Jeśli zależy nam na zwiększeniu ilości tego składnika pokarmowego w posiłkach, warto orientować się, które z artykułów pozwolą nam „podbić” ilość protein. Pomoże w tym zamieszczony poniżej przegląd produktów o wysokiej zawartości białka.
Produkty pochodzenia zwierzęcego bogate w białko
Większość produktów pochodzenia zwierzęcego charakteryzuje się wysoką zawartością tzw. białka pełnowartościowego, czyli zbudowanego z aminokwasów występujących w proporcjach optymalnych do wykorzystania przez organizm do celów budulcowych (np. do tworzenia tkanki mięśniowej).
Mięso
Mięso jest klasycznym produktem kojarzonym jako źródło białka. W diecie osoby aktywnej fizycznie warto postawić przede wszystkim na jego rodzaje o wysokiej zawartości protein przy niskiej zawartości tłuszczu. Do takich typów mięs zalicza się m.in. pierś z kurczaka oraz indyka (która w porcji o tej samej gramaturze ma 10-krotnie mniej tłuszczu niż np. mięso z ud kurczaka ze skórą).
W tabeli przedstawiliśmy niektóre z polecanych rodzajów mięs o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu (poniżej 5 g na 100 g produktu).
Mięso | Zawartość białka (ilość g na 100 g produktu) |
Pierś z kaczki bez skóry | 28 |
Pierś z kurczaka bez skóry | 21 |
Polędwica wołowa | 20 |
Pierś z indyka bez skóry | 19 |
Polędwica z indyka | 16 |
Ryby
Ryby zawierają łatwostrawne białko w ilości zbliżonej do mięsa, a ponadto są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, czyli niezbędnych składników diety o działaniu przeciwzapalnym (a więc korzystnych w procesie regeneracji). Zaleca się spożywać porcję ryb (100-150 g) co najmniej 2 razy w tygodniu. W przypadku tej grupy produktów najlepszy wybór dla sportowców stanowią tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź, sardynki, makrela).
Ryby | Zawartość białka (ilość g na 100 g produktu) |
Tuńczyk w oleju z puszki | 27 |
Pstrąg | 21 |
Sardynka | 21 |
Filet z łososia | 20 |
Makrela | 19 |
Mintaj | 19 |
Dorsz | 18 |
Śledź | 16 |
Mleko i produkty mleczne
Uważa się, że białka pochodzące z mleka pod kątem budowy (składu tworzących je aminokwasów) są jednymi z najcenniejszych z punktu widzenia osób aktywnych fizycznie. Charakteryzują się wysoką zawartością aminokwasów rozgałęzionych znanych jako BCAA (i często wykorzystywanych jako składnik suplementów dla sportowców).
Warto wybierać przede wszystkim produkty mleczne o wysokiej zawartości białka, a niskiej zawartości tłuszczu (twarogi chude lub półtłuste, mleko 0,5-2% tłuszczu, jogurty, kefiry, maślanki, serki wiejskie).
Sery żółte czy produkty takie jak feta stanowią dobry wysokoproteinowy dodatek do posiłków, jednak lepiej nie spożywać ich w dużej ilości. Mają wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmierny udział w diecie działa prozapalnie, przez co może utrudniać regenerację po wysiłku.
Mleko i produkty mleczne | Zawartość białka (ilość g na 100 g produktu) |
Ser twarogowy chudy | 25 |
Ser typu Gouda | 25 |
Ser twarogowy półtłusty | 18 |
Ser typu mozzarella | 17 |
Ser typu feta | 17 |
Serek wiejski | 11 |
Jogurt naturalny 2 % tłuszczu | 4 |
Kefir 2 % tłuszczu | 3 |
Maślanka 0,5 % tłuszczu | 3 |
Mleko 2 % tłuszczu | 3 |
Jaja
Jaja dostarczają znacznej ilości białka o wysokiej wartości biologicznej, a do tego są lekkostrawne, dlatego świetnie sprawdzają się w diecie osób aktywnych fizycznie.
Warto wiedzieć, że w przeliczeniu na 100 g produktu to żółtko jaja, a nie białko dostarcza większej ilości protein i charakteryzuje się wyższą zawartością cennych składników odżywczych (w tym witamin i soli mineralnych). Dość popularna wśród osób trenujących praktyka przygotowywania posiłków z udziałem samych białek pod wieloma względami nie jest więc korzystna (choć w przypadku bardzo dużego spożycia jaj pozwala uniknąć przyjmowania nadmiaru cholesterolu znajdującego się tylko w żółtku).
Jaja | Zawartość białka (ilość g na 100 g produktu) |
Żółtka jaja kurzego | 16 |
Jaja kurze całe | 13 |
Białka jaja kurzego | 11 |
Roślinne źródła białka
Roślinne źródła białka często są niedoceniane przez osoby aktywne fizycznie. Możemy się nawet spotkać z mitem, że pochodzących z nich protein nie powinniśmy liczyć do całodziennej podaży tego składnika. Takie stwierdzenie nie ma jednak dobrego uzasadnienia.
Białko z produktów roślinnych oficjalnie zaliczane jest do tzw. niepełnowartościowego, jednak to określenie często jest mylące. Organizm pozyskuje z nich proteiny takie same jak z artykułów pochodzenia zwierzęcego. Główna różnica polega na tym, że do wykorzystania białka roślinnego w pełni potrzebujemy „skompletowania” aminokwasów z różnych źródeł – i całkowicie możliwe jest, żeby zrobić to z udziałem samych produktów roślinnych.
W praktyce oznacza to, że stawiając na roślinne źródła białka, w jadłospisie należy uwzględniać różne grupy żywności, bo przeważają w nich inne typy aminokwasów. Większość osób i tak robi to intuicyjnie, łącząc chociażby produkty zbożowe ze strączkami (np. przygotowując owsiankę na napoju sojowym czy serwując curry z ciecierzycy z ryżem). W ten sposób uzupełniamy brakujące w danym produkcie aminokwasy tymi znajdującymi się w większej ilości w innym artykule. W efekcie uzyskujemy cały komplet aminokwasów w korzystnych proporcjach, przypominających te zawarte w produktach odzwierzęcych.
Trzeba też zaznaczyć, że nie ma konieczności, by białko z różnych grup żywności roślinnej łączyć w tym samym posiłku – organizm utrzymuje pulę spożytych aminokwasów, która może być wykorzystywana w miarę potrzeb. Chodzi raczej o to, by dbać o codzienne urozmaicenie tych źródeł.
Do proteinowych produktów pochodzenia roślinnego zaliczamy przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Bogate w ten składnik są również orzechy. Produkty zbożowe, choć klasycznie myślimy o nich (i słusznie) jako o źródle węglowodanów, także dostarczają istotnej ilości białka w jadłospisie osoby aktywnej.
Nasiona roślin strączkowych
Produkty takie jak soja, fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica stanowią podstawowe źródła białka roślinnego. Na rynku dostępne są różnorodne wytwarzane z nich artykuły (np. tempeh, tofu), które również charakteryzują się wysoką zawartością protein.
Nasiona roślin strączkowych lepiej uwzględniać w posiłkach spożywanych w dłuższym odstępie czasu przed treningiem (co najmniej 3 godziny) lub po ćwiczeniach, ponieważ należą do produktów ciężkostrawnych. Wyjątek stanowi napój sojowy. W procesie produkcji pozbawia się go większości błonnika, przez co staje się znacznie łatwiejszy w trawieniu niż same nasiona i może być dobrym składnikiem nawet w przekąsce spożywanej bezpośrednio przed treningiem (np. bananowego smoothie).
Nasiona roślin strączkowych i produkty pochodne | Zawartość białka (ilość g na 100 g produktu) |
Tempeh | 19 |
Tofu | 12 |
Soczewica zielona gotowana | 9 |
Fasola biała gotowana | 7 |
Bób | 7 |
Groszek zielony | 7 |
Ciecierzyca gotowana | 6 |
Napój sojowy Alpro | 3 |
Orzechy i nasiona
Dodawanie orzechów oraz nasion do posiłków i przekąsek to bardzo dobry sposób na zwiększenie ilości białka w jadłospisie, a jednocześnie uzupełnienie diety w błonnik pokarmowy oraz wiele składników mineralnych istotnych w diecie osoby aktywnej (m.in. żelaza i cynku). Warto mieć przy tym na uwadze dwie rzeczy:
- Orzechy nie należą do niskokalorycznych produktów (100 g dostarcza około 600 kcal), a więc lepiej spożywać je w ograniczonej ilości, jeśli zależy nam na utrzymaniu lub utracie masy ciała,
- Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, orzechy zalicza się do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie poleca się ich jedzenia w okresie bezpośrednio przed treningiem (sprawdzą się za to świetnie jako składnik pełnowartościowego posiłku spożywanego po ćwiczeniach).
Orzechy i nasiona | Zawartość białka (ilość g na 100 g produktu) |
Orzeszki ziemne | 26 |
Pestki dyni | 25 |
Pestki słonecznika | 24 |
Migdały | 21 |
Pistacje | 20 |
Orzechy nerkowca | 18 |
Orzechy włoskie | 16 |
Orzechy laskowe | 14 |
Produkty zbożowe
Produkty zbożowe nie stanowią klasycznego źródła białka, ale również mają udział w pokrywaniu zapotrzebowania na ten składnik.
Przedstawiona w tabeli zawartość białka w artykułach sypkich dotyczy ich masy przed ugotowaniem.
Produkty zbożowe | Zawartość białka (ilość g na 100 g produktu) |
Komosa ryżowa | 15 |
Kasza gryczana | 13 |
Makaron dwujajeczny | 12 |
Płatki owsiane | 12 |
Kasza jaglana | 11 |
Makaron z pszenicy durum bezjajeczny | 11 |
Mąka pszenna typ 500 | 10 |
Kasza manna | 9 |
Kajzerki | 8 |
Chleb pszenno-żytni | 7 |
Ryż biały | 7 |
Ryż brązowy | 7 |
Kasza jęczmienna | 7 |
Płatki kukurydziane | 7 |
Chleb żytni razowy | 6 |
Warzywa i owoce
Warzyw (poza strączkami) oraz owoców nie zaliczamy do znaczących źródeł białka. W zdecydowanej większości z nich zawartość protein nie przekracza poziomu 1-2 g na 100 g produktu. Kilka wyjątków o nieco wyższej zawartości białka wymieniliśmy w tabeli poniżej.
Warzywa i owoce | Zawartość białka (ilość g na 100 g produktu) |
Czosnek | 6 |
Brukselka | 5 |
Kukurydza gotowana | 4 |
Jarmuż | 3 |
Brokuły | 3 |
Kapusta włoska | 3 |
Korzeń pietruszki | 3 |
Szpinak | 3 |
Produkty wysokobiałkowe YoPRO dla aktywnych i nie tylko
Osoby aktywne fizycznie obecnie mają dostęp do wielu produktów w wygodnej formie, które pozwalają szybko uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie na białko w diecie. Produkty proteinowe wybierać można spośród szerokiego asortymentu, obejmującego m.in. batony oraz muesli proteinowe, a także wysokobiałkowe produkty mleczne, które zasługują na szczególną uwagę ze względu na rekomendowane osobom trenującym proporcje aminokwasów.
Przy wyborze tego rodzaju artykułów warto zwrócić uwagę na skład oraz sprawdzić tabelę wartości odżywczych. Produkty różnych marek znacznie różnią się m.in. pod względem ilości białka oraz dodanego cukru.
Produkty proteinowe o korzystnym składzie to m.in. jogurty YoPRO dostarczające od 15 g do 23 g białka w 1 porcji i niezawierające dodatku cukru (zawierają naturalnie występujące cukry). Dodatkowo stanowią one źródło magnezu, który pomaga w funkcjonowaniu mięśni oraz witaminy B9 (kwasu foliowego) przyczyniającej się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Produkty proteinowe YoPRO dostępne są w różnych formatach i smakach:
- Jogurtów w kubeczku: o smaku waniliowym, o smaku banan-krem z orzeszków ziemnych oraz o smaku stracciatella (porcja 160 g dostarcza 15 g białka),
- Jogurtów pitnych o smaku truskawka – malina oraz o smaku stracciatella (porcja 270 g to źródło 23 g białka).
Produkty wysokobiałkowe YoPRO sprawdzą się świetnie jako proteinowy składnik posiłków czy przekąska po treningu. O wystarczającą ilość białka w diecie warto jednak dbać nie tylko przy intensywnych ćwiczeniach. Nawet jeśli na co dzień nie trenujemy, spożywanie odpowiedniej ilości protein jest ważne, żeby utrzymywać masę mięśniową, a także zapewniać uczucie sytość po posiłku. Produkty YoPRO stanowią wygodne rozwiązanie dla osób, które chcą uzupełnić ilość białka w diecie.
Źródła:
- Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp. (2016) Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
- Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś K. i wsp. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, dostęp: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf.
- USDA FoodData Central dostęp: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/.
- Jager R., Kerksick C. M., Campbell B. I. i wsp. (2017) International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercises, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14, 20, dostęp: https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8.