POSIŁKI WYSOKOBIAŁKOWE
Z YOPRO NA KAŻDĄ PORĘ DNIA
PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE YOPRO IDEALNIE SPRAWDZAJĄ SIĘ JAKO WYGODNA PRZEKĄSKA, PO KTÓRĄ MOŻESZ SIĘGNĄĆ O KAŻDEJ PORZE DNIA.
Lubisz eksperymentować w kuchni i chcesz wykorzystać walory odżywcze i smakowe naszych jogurtów, do przygotowania różnorodnych wysokobiałkowych posiłków – śniadań, obiadów i kolacji? A może szukasz pomysłów na smaczną przekąskę do zjedzenia przed lub po treningu? Mamy dla ciebie kilka przepisów, które pozwolą wypróbować produkty YoPRO w pysznych odsłonach!
Podwójnie czekoladowa warstwowa owsianka na zimno z malinami – pyszne wysokobiałkowe śniadanie, a może deser?
Klasyczna owsianka świetnie sprawdza się na śniadanie, ale w płatkach przygotowanych na wodzie lub mleku często brakuje wystarczającej ilości białka – szczególnie jeśli podajemy je jako posiłek dla osób aktywnych fizycznie o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik.
W poniższym przepisie uwzględniliśmy więc jego dodatkowe źródła – proteinowy jogurt i krem z orzeszków ziemnych. Dzięki połączeniu z malinami i czekoladą, śniadaniowa owsianka z tego przepisu zyskuje charakter pysznego deseru.
Owsianka na zimno z jogurtem, malinami i czekoladą
Składniki na 2 porcje:
- 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
- 1 łyżka pokrojonych daktyli (dla ułatwienia późniejszego blendowania możesz namoczyć je w ciepłej wodzie przez około 10 minut)
- 1 łyżka kremu z orzeszków ziemnych
- 1 łyżka nasion chia
- 1 kubeczek (160 g) jogurtu YoPRO o smaku stracciatella
- 50 g gorzkiej czekolady (możesz zastąpić innym rodzajem czekolady, np. deserową lub mleczną)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, mleko, maliny, daktyle, krem z orzeszków ziemnych i nasiona chia umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż po połowie owsianki do dwóch naczyń np. misek lub szklanek.
- Na warstwę owsiano-malinową wyłóż po pół kubeczka jogurtu YoPRO o smaku stracciatella na porcję.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (czyli na parze – w odpornej na wysoką temperaturę misce ustawionej na garnku z niewielką ilością gotującej się wody).
- Wyłóż po połowie roztopionej czekolady na wierzch jogurtu tworząc ostatnią warstwę.
- Przełóż naczynia na około 10 minut do lodówki, żeby czekolada zastygła na wierzchu.
- Gotowe!
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 430 kcal
Białko: 19,5 g
Tłuszcz: 18,8 g
Węglowodany: 46,4 g
Naleśniki z nadzieniem twarogowo-jogurtowym i truskawkami – pomysł na wysokobiałkowy obiad na słodko
Chude mięso, ryż i warzywa to standardowe połączenie na obiad wysokobiałkowy dla osób trenujących. Czasami warto jednak zrobić sobie odmianę od tej klasyki. Jeśli masz ochotę na obiad na słodko, polecamy przygotować naleśniki z przepisu poniżej. To bogate w proteiny danie, które świetnie sprawdzi się jako posiłek po ćwiczeniach.
Naleśniki z nadzieniem twarogowo-jogurtowym i truskawkami
Składniki na 2 porcje
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 ¾ szklanki mleka 0,5 % tłuszczu
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego)
Na ciasto naleśnikowe:
- 1/2 kubeczka (80 g) jogurtu YoPRO o smaku waniliowym
- 150 g twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka ksylitolu (możesz zastąpić erytrytolem lub cukrem albo pominąć, jeśli preferujesz wersję mniej słodką)
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia naleśników
- ½ kubeczka (80 g) jogurtu YoPRO o smaku waniliowym do polania naleśników
- 150 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieść w misce i wymieszaj przy użyciu miksera lub trzepaczki.
- Patelnię posmaruj olejem i dobrze rozgrzej na średniej mocy palnika.
- Zdejmij patelnię z palnika, wlej chochlę ciasta naleśnikowego i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni patelni.
- Usmaż naleśnika z dwóch stron na złoty kolor.
- Powtórz z pozostałą masą naleśnikową.
- W międzyczasie, kiedy naleśniki się smażą, przygotuj nadzienie i dodatki. Twaróg rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z ½ kubeczka jogurtu i ksylitolem. Truskawki pozbaw szypułek i pokrój na cząstki.
- Usmażone naleśniki nadziewaj masą twarogowo-jogurtową.
- Nadziane naleśniki przełóż na talerz, polej pozostałym jogurtem YoPRO i udekoruj świeżymi truskawkami.
Wartości odżywcze w 1 porcji (połowie naleśników z powyższego przepisu):
Energia: 686 kcal
Białko: 41,1 g
Tłuszcz: 20,3 g
Węglowodany: 82,9 g
Jogurtowe batony proteinowe – idealny deser dla trenujących
Uzupełnienie domowych słodyczy o dodatkowe źródło białka, by zbilansować poziom makroskładników, nie musi być trudne – szczególnie, jeśli mamy do dyspozycji wysokoproteinowe produkty. W tym przepisie wykorzystujemy jogurt YoPRO o smaku banana i kremu z orzeszków ziemnych do przygotowania domowych batoników lodowych z jogurtem, które mają zbilansowany skład węglowodanów, białek i tłuszczów.
Lodowe batony proteinowe z jogurtem o smaku banana i kremu z orzeszków ziemnych
Składniki na około 10 batoników:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka świeżych daktyli Medjool, pozbawionych pestek (możesz zastąpić je innym rodzajem daktyli suszonych namoczonych w ciepłej wodzie przez około 10 minut)
- 1 szklanka (220 g) kremu z orzeszków ziemnych
- ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego
- Duża szczypta soli
- 3 opakowania (480 g) jogurtu YoPRO o smaku banana i kremu z orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
- Umieść daktyle w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką pastę.
- Dodaj płatki owsiane, krem z orzeszków ziemnych, mielone siemię lniane i sól. Zblenduj.
- Blaszkę lub pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż masę do formy i wyrównaj na całej jej powierzchni tworząc spód batoników.
- Na tak przygotowany spód wyłóż jogurt YoPRO i równo rozprowadź.
- Wstaw formę do zamrażalnika na około 1-2 godziny, aż warstwa jogurtowa uzyska całkowicie stałą konsystencję.
- Wyjmij z zamrażalnika, przełóż wraz z papierem na dużą deskę i pokrój na prostokąty lub kwadraty.
- Po pokrojeniu batoniki można od razu jeść.
- Te, których nie chcesz wykorzystać od razu, przechowuj dalej w zamrażalniku (najlepiej spożyć je wtedy w ciągu 2-3 tygodni). Na kilka minut przed zjedzeniem warto wyjąć potrzebną porcję, by lekko zmiękła.
Wartości odżywcze w 1 porcji (1 batoniku 110 g):
Energia: 304 kcal
Białko: 13,6 g
Tłuszcz: 13,6 g
Węglowodany: 36,0 g